Sokolac: Netaknuta priroda i avanturistički turizam privlače goste iz svih krajeva Evrope

0
254

Specifične prirodne okolnosti, kao i gorštački duh Romanijaca, pogodovali su  razvoju avanturističkog turizma, kao integralnog turističkog proizvoda opštine Sokolac.

Ekstremni sportovi i sadržaji imaju svoje poklonike na ovim prostorima, a svijet prepoznaje odlične uslove za ove vidove aktivnosti. Letovi paralaglajederom i zmajevima predstavljaju jedan od tih sportova, a Romanija sa svojim stijenama zbog vjetra i položaja je odlično mjesto za polijetanje. Nedavno je ostvaren i zavidan let od 100,2  kilometra sa Romanije na Zlatibor.

Paraglajding / Foto: Aero klub Soko

Enduro moto-trke i vožnje na širem prostoru Romanije su takođe dio ponude i šarma ove planine. Gosti iz svih krajeva Evrope dolaze sa svojim motorima na hajdučku planinu.

Sve popularnije su i vožnje četvorotočkašima ili kvadovima, za šta na području opštine Sokolac postoji veliko interesovanje domaćeg stanovništva, te sve bolja ponuda za iznajmljivanje ovih vozila.

Opština sa preko 600 kilometara makadamskih puteva, a o šumskim putevima i stazama u opštini površine 700 km² da i ne govorimo dovoljna su garancija za uzbudljive vožnje kroz netaknutu prirodu.

Iz opštine Sokolac navode da je od izgrađenih kapaciteta za ovakvu vrstu turizma, važno istaći infrastrukturu koja omogućuje slobodno penjanje uz čuvene Crvene stijene,  što je, kako kažu, raritet na ovim prostorima.

Via Ferata na Romaniji / Foto Bojan D Tosic

Ferata Sokolov put za kratko vrijeme postala je privlačna svim planinarima i ljubiteljima prirode. To je u stvari uređena staza po stijenama, utvrđena čeličnim pomagalima, njena dužina ferate je 350 metara i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u Republici Srpskoj.

Kako navode iz ove lokalne zajednice, dugoročno planiranje razvoja avanturizma u Sokocu podrazumjeva brdski biciklizam, pješačenje, vožnju kvadovima, zmajevima, paraglajding i u bližoj budućnosti i skokove padobranom,  sa aerodroma na Glasincu.

Rijeka Kaljina

Zaštićene bistre i čiste rijeke Bioštica i Kaljina idealne su za uživanje u ribolovu, kao i za takmičenja u Flaj fišingu.

Lovni turizam odavno je zaštitni znak Romanije gdje je posebno atraktivan lov na medvjeda i vuka. Lovci iz svih krajeva Evrope redovno posjećuju Sokolac i uživaju u onom što nudi Romanija.

Rijeka Bioštica / Foto: Stefan Jolović

Kada se sve ovo uzme u obzir, jasno je zašto je jedan od glavnih strateških ciljeva opštine Sokolac dalji rad na razvoju turizma. Zbog svog geografskog položaja, prirodnih resursa i bogate istorije, Sokolac ima odlične uslove za razvoj tercijalne privredne djelatnosti.

Čista priroda i zdrava klima, gostoljubivo i srdačno lokalno stanovništvo, bogata ponuda tradicionalne kuhinje, kulturno istorijsko naslijeđe i susret sa  običajima ovog hajdučkog kraja, neke su od turističkih  prednosti ovog kraja.

Planinari na Crvenim Stijenama / Foto: Svjetlana Rajić

U svrhu poboljšanja turističke ponude na području opštine Sokolac razvija se ideja razvoja jedne od najatraktivnijih lokacija u neposrednoj blizini užeg gradskog jezgra – Šumi posebne namjene „Taline“.

Nadležne službe započele su poslove vezane za pripremu javnog poziva za izradu idejnog rješenja turističkog razvoja i prelaska iz „Šume posebne namjene“ u Park šumu „Taline“, što predstavlja veći stepen zaštite i očuvanja, uz izgradnju posebnih sadržaja.

Planinarski dom na Romaniji / Foto: Svjetlana Rajic

Iz opštine Sokolac navode da bi rješenje trebalo da obuhvata izgradnju vještačkog jezera, trim staze, pješačke staze, staze za jahanje, vožnju sankama sa zapregom, moto sport i druge terene na otvorenom.

„Idejno rješenje trebalo bi da ponudi i projekat prostora za vikend naselje oko jezera, hotel, motel za stara lica, rehabilitacioni centar, svadbeni salon i ugostiteljski objekat, odnosno prilazni put sa postojeće saobraćajnice, proširenje trake i osvjetljenje do etno naselja „Kum“, kao i izgradnja mosta iz parka do ovog ugostiteljskog naselja“, kažu nam iz opštine Sokolac.

Drugi važan stub turizma na ovom prostoru je Sokolov grad na Ravnoj Romaniji.  Osnovna ideja je da samo urbano jezgro Sokoca, bude spona između šume posebne namjene, uskoro Park šume Taline i Sokolovog grada.

Milovan Cicko Bjelica, načelnik opštine Sokolac
Milovan Cicko Bjelica, načelnik opštine Sokolac

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica smatra da je ova pandemija još jednom pokazala važnost očuvane prirode i čovjekovog povratka zdravom načinu života. A to svakako predstavlja i ono što se u svijetu naziva „aktivni odmor“.

Upravo tim vođeni kreirali su ponudu za sve stanovnike velikih gradova, ljude iz naše dijaspore i njihove prijatelje, da kupe plac na Romaniji i tu saviju svoje gnijezdo ili trajno ili bar  za godišnje odmore.

„Izgradnja Sokolovog grada prvobitno zamišljena u vidu etno sela, korigovana je u neku vrstu odmarališta ili planinskog resorta koji će dopuniti sadržaje ferate, planinarenja, vožnje paraglajdingom i uopšte odmorom u tišini i prirodi nadomak Jahorine, užurbanosti i gužve koja je tamo sve više prisutna. U ovaj posao od početka je uključen i naš proslavljeni režiser Emir Kusturica“, istakao je Bjelica.

Plan parcelacije za etno selo na Ravnoj Romaniji

Planiranom daljom izgradnjom brze saobraćajnice preko Romanije povezanost olimpijske sa hajdučkom planinom biće kvalitetnija i bolja, a budući vlasnici apartmana na Romaniji brzo će stizati na skijanje.

(Aldijana Mirković)

Ostavite komentar