Šta pomaže u uklanjanju trajnog markera s drvenih površina

0
228

Ostaci trajnog markera na drvenim površinama mogu predstavljati noćnu moru, naročito za roditelje čija su djeca u igri oštetila namještaj. Srećom, postoji nekoliko sredstava koja u potpunosti mogu ukloniti mrlje.

Isprobajte ova rješenja kako biste uspješno izbrisali tragove trajnog markera s drveta:

Alkohol

Uzmite malo izopropilnog alkohola i izlijte ga na suhu pamučnu krpu. Utapkajte ga na mjesto gdje se nalaze tragovi markera, nipošto ne trljajte. Ostatke obrišite vlažnom krpom, a zatim suhom. Ovaj postupak ćete možda morati ponoviti nekoliko puta dok mrlja u potpunosti ne nestane.

Votka

Ona je najčišća forma alkoholnog pića te se stoga izdvaja kao naročito efikasna. Koristite običnu votku, izbjegavajte aromatizirane varijacije. Šećeri u aromatiziranim votkama zapravo mogu pogoršati situaciju. Mrlju uklanjate na isti način kao u prethodnom rješenju.

Aceton

Isti slučaj je i sa acetonom. Međutim, imajte na umu da aceton može izrazito brzo oštetiti drvenu površinu. Preporučuje se da ga prvo isprobajte na neupadljivom mjestu.

Lak za kosu

Poznato je da lak za kosu uklanja sve vrste mrlja – od tvrdokornih mrlja na drvetu do mrlja od mastila u olovci na tkaninama. Jednostavno poprskajte tragove markera s malo laka za kosu i obrišite ostatke krpom. Trebali biste vidjeti kako su se tragovi odmah počeli rastvarati.

Soda bikarbona

Pomiješajte sodu bikarbonu s vodom i napravite pastu. Kružnim pokretima je nježno utrljajte u mrlju. Ukoliko pri ruci nemate sodu bikarbonu, pasta za zube može imati isti učinak.

Melaminska spužva

Namočite spužvu vodom i trljajte mrlju. Melamin za čišćenje je koristan jer vam nije potreban deterdžent i ima izuzetno abrazivna svojstva. Naravno, bitno je ne pretjerivati u pritiskanju spužve na površinu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar