STATISTA: Mesić krajem pedesetih glumio ustašu u filmu “Ne okreći se, sine”

0
329

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić statirao je svojevremeno u filmskom uratku Branka Bauera ‘Ne okreći se sine’ iz 1956. godine. Mesić je u tom filmu odglumio epizodnu ulogu ustaškog časnika.

“Točno je, statirao sam u scenama policijske potjere i vožnje u tramvaju, ne znam biste li me prepoznali”, odgovorio je svojevremeno Mesić na novinarski upit je li glumio u tom filmu.

“Ma znate što, ja to gledam s aspekta opće korisnosti. U vrijeme kada su se ovdje snimali koprodukcijski filmovi bilo je puno posla za nas, tadašnje studente. Ja sam za dva dana snimanja tada dobio iznos svoje mjesečne stipendije. To se studentima isplatilo, ali ne samo njima nego i cijeloj filmskoj industriji, te promociji naše zemlje. Kod nas su dolazili holivudski glumci, tu je snimala Anita Ekberg.

Sve se radilo na nivou, bila je to visoka produkcija. Ja ne znam tko je sada vlasnik Jadran filma, tko time upravlja, ali znam da je tamo bio ogroman fundus stvari: od automobila iz Drugog svjetskog rata, motora iz vremena prije Drugog svjetskog rata, uniforme, modni detalji… Strancima se i zbog svega toga i te kako isplatilo snimati u Hrvatskoj, a isplatilo se i nama. Žao mi je što današnji studenti nemaju, poput mene nekad, tu šansu da zarade dodatan honorar statirajući u nekom filmu”, rekao je ranije o toj epizodi.

Mesić je, inače, od rujna 1992. do svibnja 1994. obnašao je dužnost predsjednika Sabora Republike Hrvatske. Nakon razlaza s Franjom Tuđmanom, napustio je HDZ i osnovao novu političku stranku – Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND). Poslije rascjepa u HND-u, 1997. s većinom članstva ulazi u Hrvatsku narodnu stranku, gdje je obnašao dužnost izvršnog dopredsjednika i predsjednika gradske organizacije Zagreba iste stranke.

U veljači 2000. izabran je za predsjednika Republike, te ponovo u siječnju 2005. godine. Tijekom njegova mandata Republika Hrvatska postala je članica NATO-saveza.

(dnevno.hr)

Ostavite komentar