Ljevica i centar u EP predlažu za nagradu “Saharov” pokojnu Iranku, a desnica Ilona Maska

0
94

Mahsa Amini, koja je postala simbolom pokreta Iranki protiv nošenja vela nakon svoje smrti 2022. godine, i kontroverzni milijarder Elon Musk nalaze se među osobama koje su u srijedu predložene za ovogodišnju Nagradu Saharov, najugledniju europsku nagradu za ljudska prava.

Tri najveće političke skupine Europskog parlamenta, Europska pučka stranka (EPP), Socijalisti i demokrati (S&D) i Renew Europe (centristi i liberali) predložile su da se nagradu dodijeli Mahsi Amini i pokretu Žena, život, sloboda koji je pokrenula njezina smrt. Smatra je se favoritom za nagradu.

Iranka kurdskog podrijetla umrla je 16. rujna 2022. u dobi od 22 godine nakon što ju je uhapsila moralna policija jer navodno nije poštovala stroga pravila o nošenju vela. Dobitnik nagrade biće objavljen u listopadu, a svečana dodjela bit će u prosincu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Skupina Identitet i demokracija (krajnja desnica), u koju spadaju Nacionalno okupljanje iz Francuske, talijanska Liga i Alternativa za Njemačku (AfD), nominirali su za nagradu Elona Maska, vlasnika Tesle, Space X-a i platforme X, bivšeg Twittera.

Kontroverzni milijarder, koji se otvoreno zauzima za slobodu izražavanja, vratio je na X korisnike koji su bili zabranjeni, uključujući bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Euroskeptična konzervativna skupina ECR predložila je za nagradu proeuropski narod Gruzije i Ninu Lomjariju, bivšu gruzijsku pravobraniteljicu.

Nominirane su i ugandska aktivistica za klimu Vanessa Nakate te žene koje se bore za pravo na pobačaj, “besplatan, siguran i legalan”: Poljakinja Justyna Wydrzynska, Salvadorka Morena Herrera i Amerikanka Colleen McNichols.

Nominirali su ih Zeleni odnosno radikalna ljevica (GUE). Nagrada Saharov, dodijeljena prvi put 1988., nazvana je po sovjetskom nuklearnom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu.

(index.hr)

Ostavite komentar