SAD izdvojile 454 miliona dolara za “borbu protiv ruskog uticaja” na prostoru bivše Jugoslavije

0
170

Inspektorat američkog Stejt departmenta objavio je danas izveštaj Fonda o borbi protiv ruskog uticaja (CRIF), u kome se navodi da su SAD potrošile više od milijardu dolara od 2017. godine do sada za finansiranje nevladinih organizacija, medija, kao i drugih organizacija i programa koji se suprotstavljaju ruskom uticaju.

U izvještaju koji je objavljen na sajtu Stejt departmenta se navodi da je najveći dio tih sredstava – 621,5 miliona dolara izdvojeno za finansiranje organizacija i programa u istočnoj Evropi, za zemlje Višegradske grupe (V4) kojima pripadaju Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, a za balkanske zemlje 454 miliona dolara.

Prema podacima iz Izvještaja, 55,5 miliona dolara opredjeljeno je za organizacije u Srbiji, a za tzv. Kosovo 61,1 milion dolara. SAD su za Bosnu i Hercegovinu opredijelile nešto više od 80 miliona dolara, Sjevernu Makedoniju 67,4 miliona, Crnu Goru 50 miliona.

Za Bugarsku je nizdvojeno 47,7 miliona, Sloveniju 40,3, Albaniju 39 miliona, Hrvatsku 11,4, a za Grčku 0,7 miliona dolara, navodi se u Izvještaju.

Kako se objašnjava, programi CRIF dizajnirani su kako bi se postigli ciljevi „Zakona o suzbijanju uticaja američkih protivnika kroz sankcije” i pružila inostrana pomoć zemljama podložnim “uticaju i agresiji Ruske Federacije koje nemaju ekonomske mogućnosti da joj se efikasno odupru”.

(Agencije)

Ostavite komentar