Održana modna revija posvećena Jovanki Broz, na pisti i Konstrakta, u publici Tamara Vučić

0
253

Modna revija “Jovanka u boji”, inspirisana likom i djelom Jovanke Broz, supruge doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, sinoć održana u Palati Srbija, kao dio manifestacije Beogradska nedelja mode.

Revija je prikazala odjevne komade 25 odabranih dizajnera iz Srbije i drugih republika bivše Jugoslavije, koji su pored pristupa arhivi imali priliku da koriste materijale koje je Broz dobijala tokom putovanja sa Titom širom svijeta.

Reviji je prisustvovala supruga predsjednika Srbije Tamara Vučić, koja je, prema riječima pokretača Belgrade Fashion Week-a Nenada Radujevića, među najzaslužnijima što se ovaj provorazdredni modni događaj održao u Palati Srbije.

Vučić se, prije početka revije, obratila okupljenima i istakla da je ovaj događaj omaž ženi koja je plenila stilom.

“Jovanka Broz je imala neku vrstu vizuelne skromnosti iako su za nju haljine kreirali modni kreatori poput Pjera Kardena. Revija je posvećena ženi koja je iz vojničke uniforme uskočila u balske haljine, ali i značaju meke moći i diplomatije kojom se predstavlja neka zemlja u svetu”, rekla je Vučić.

Retrojugoslovenski šik na improvizovanoj pisti u Palati Srbije, između ostalih, oživjele su prvakinja Narodnog pozorišta Nada Šargin, pjevačica Ana Đurić Konstrakta, te glumice Aleksandra Janković, Marija Bergman, Jelena Ćuruvija…

Šargin je rekla Tanjugu da se odlično oseća u haljini kreiranoj od originalnih materijala iz zaostavštine Jovanke Broz.

“Prija mi ova svila, u njoj se svako oseća elegantno. Udoban je ovaj jugoslovenski retro šik”, rekla je Šargin.

Reviji je prisustvovala i Nada Budisavljević, sestra Jovanke Broz.

Revija je dio šireg projekta “Jovanka u boji”, u okviru kog se prikazuje naslijeđe koje je porodica Jovanke Broz dobila nakon njene smrti, a uključuje oko 3.000 artefakata – njene haljine, komplete, obuću, aksesoare, ali i skice, fotografije i druge predmete.

Planirano je da kolekcija sa ove revije bude prikazana i u ostalim centrima bivše Jugoslavije.

(Nezavisne)

Ostavite komentar